Stvar(a)oteka osvojila drugu nagradu na takmičenju Zelene ideje

Tokom juna meseca, ideju Stvar(a)oteke smo predstavili na nacionalnom takmičenju Zelene ideje koje organizuje Trag fondacija. U pitanju je takmičenje za najbolje ideje solidarnih preduzeća koja su ekološka. Stvar(a)oteka se izdvojila i osvojila drugu nagradu i podršku za započinjanje poslovanja.

Stvaraoteka osvaja drugu nagradu Zelene ideje 2019

U Novom Sadu smo prepoznali probleme sa otpadom. Novosađanin/ka godišnje prosečno baci 293 kg otpada koji završi na novosadskoj deponiji. Novosadska deponija nije uređena i usled stvaranja procednih voda i gasova predstavlja veliki izvor zagađenja. Ovo direktno pogađa najbliže stanovnike, ugrožava podzemni izvor vodosnabdevanja, a time i sve Novosađane/ke. Istovremeno ekonomska situacija je teška i nabavka predmeta koji se povremeno koriste (alat, oprema za hobi/sport, različiti električni uređaji) je izazovna i opterećuje budžet domaćinstva.

Za rešavanje ovih problema u Novom Sadu pokrenućemo Stvar(a)oteku – prvu biblioteku stvari u Srbiji. Mesto u kojem će sugrađani/ke na isplativ i jednostavan način imati pristup predmetima koji se povremeno koriste (kao što su alat, različiti električni uređaji iz domaćinstva, oprema za sport ili hobi). Biblioteke stvari rade po principu klasičnih biblioteka samo što se umesto knjiga pozajmljuju predmeti.

Dodatno, u okviru Stvar(a)oteke, želimo da organizujemo besplatne radionice razvoja veština, radionice popravljanja i prenamene dotrajalih i nefunkcionalnih predmeta. Na ovaj način želimo da podržimo lični razvoj sugrađana/ki, pružimo im priliku za isprobavanje novih hobija i iskustava, podržimo ekološku kulturu u gradu i preusmerimo neželjene predmete u novi ciklus i smanjimo količinu otpada koji bacamo u Novom Sadu.